Hizmetler

Favori OSGB'de hangi hizmetlerden faydalanabilirsiniz?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği kapsamında alabileceğiniz hizmetler



İş güvenliği uzmanı Kimdir ?

İş sağlığı ve güvenliği alanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş A, B, C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanı ifade eder.

İş güvenliği uzmanın görevi nedir ?

İş Güvenliği Uzmanı ; işyerinde çalışanların sağlık ve güvenliğinin en iyi düzeye ulaşması için yasal mevzuatın gerektirdiği ölçüde teknik çözümler sunar.işverene rehberlik ve danışmanlık yaparak, risk değerlendirmesi, çalışma ortamı gözetimi, İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini ilgili mevzuata uygun olarak planlar ve uygular , İşyeri hekimi ile işbirliği yaparak iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapar, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlar ve uygulamaların takibini yapar.

İş Güvenliği Uzmanı`nın Faaliyetlerinden Bazıları

a) Rehberlik;

1) İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunmak.

2) İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.

3) İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak.

4) İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapmak ve işverene önerilerde bulunmak.
b) Risk değerlendirmesi;

1) İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.
c) Çalışma ortamı gözetimi;

1) Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.

2) İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılmak, bu konuda işverene önerilerde bulunmak, uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılmak, bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek.
ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;

1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek.

2) Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.

3) Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerini hazırlayarak işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.



İş Yeri Hekimi Kimdir ?

İş sağlığı ve güvenliği alanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş işyeri hekimliği belgesine sahip hekimi ifade eder.

İş Yeri Hekimi’nin görevi Nedir ?

İşyeri hekimi ; çalışanların meslek hastalıklarına karşı en iyi şekilde korunması için gerekli rehberlik hizmetini ve işe girişler ile işin devamında rutin muayeneler yaparak çalışanlara koruyucu sağlık hizmeti sunar.

İş Yeri Hekimi’nin Faaliyetlerinden Bazıları

1)İş Sağlığı ve Güvenliği konularında, İş Güvenliği Uzmanı ile birlikte koordineli bir şekilde görev almak,

2)Ortak kullanım alanlarına ilişkin (Yemekhane, yatakhane, soyunma odaları, kreş ve emzirme odaları, duş, tuvaletler) hijyen ve temizliği konusunda gerekli danışmanlık ve denetim hizmetlerini vermek.

3)İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları kapsamında işyerinde periyodik incelemeler yapmak ve risk değerlendirme çalışmalarına katılmak,

4)İşyerinde sağlığa zararlı risklerin değerlendirilmesi ve önlenmesi ile ilgili mevzuata göre yapılması gereken koruyucu sağlık muayenelerini yapmak,

5)İşin yürütümünde ergonomik ve psikososyal riskler açısından işçilerin fiziksel ve zihinsel kapasitelerini dikkate alarak iş ile işçinin uyumunu sağlamak ve çalışma ortamındaki stres faktörlerinden korunmaları için araştırmalar yapmak,

6)Gece postaları da dâhil olmak üzere işçilerin sağlık gözetimini yapmak,

7)İşçilerin işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerini iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında belirtilen aralıklarla gerçekleştirmek ve muhafaza etmek,

8)Hassas risk grupları, meslek hastalığı tanısı veya şüphesi olanlar, kronik hastalığı olanlar, madde bağımlılığı olanlar, birden fazla iş kazası geçirmiş olanlar gibi işçilerin, uygun işe yerleştirilmeleri için gerekli koruyucu sağlık muayenelerini yaparak rapor düzenlemek.

9)Ergonomi, kişisel koruyucu donanımlar, hijyen ve iş sağlığı konularında danışmanlık ve denetim yapmak

10)Yıllık çalışma planını, bulunması halinde iş güvenliği uzmanı ile işbirliği yaparak hazırlamak, işyerindeki sağlık gözetimi ile ilgili çalışmaları kaydetmek ve yıllık değerlendirme raporunu hazırlayarak elektronik ortamda Bakanlığa bu bilgileri göndermek,

11)Sağlık problemleri nedeniyle işe devamsızlık yapılması ve işyerindeki sağlığa zararlı unsurlar arasındaki ilişkiyi ölçümlemek ve alınan sonuçlara göre kurum yönetimine bildirimlerde bulunmak.



Sağlık Personeli Kime Denir?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş sağlık personeline denir.

Kimler Sağlık Personeli Olabilir?

Hemşire/sağlık memuru, ambulans ve acil bakım teknikerleri, acil tıp teknisyeni, çevre sağlık teknisyeni ve işyeri hemşiresi olabilir.

Nasıl Sağlık Personeli Olunur?

Diğer sağlık personeli eğitim programını tamamlayan ve eğitim sonunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olan diğer sağlık personeli tanımında geçen meslek gruplarındaki kişilere diğer sağlık personeli belgesi verilir.

Sağlık Personelinin Görevleri Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin planlanması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve yönlendirilmesinde işyeri hekiminin talimatları doğrultusunda çalışmak, veri toplamak ve gerekli kayıtları tutmak,
İşyeri hekiminin fizik muayene sırasında işyeri hekimine yardımcı olmak,
İşyerinde genel hijyen şartlarını sürekli denetlemek,
İlkyardım hizmetlerinin organizasyonunda işyeri hekimi ile birlikte görev almak,
İş sağlı konularını içeren eğitimlerde görev almak.
Sağlık Personelinin Çalışma Süresi Ne Kadardır?

Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine; çalışan başına ayda en az 6 dakika,Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine; çalışan başına ayda en az 9 dakika, Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine; çalışan başına ayda en az 12 dakika görevlendirilir.



1. Risk Analizi Nedir?

İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalardır.

2. Risk Analizlerinin Hazırlanması

İşyerinde yürütülen çalışma sistemi sonucunda ortaya çıkabilecek tehlikeler belirlenerek, tehlikeler sonucunda oluşabilecek riskler değerlendirilecektir. Bu aşamada yapılacak çalışmalar;

Risk Analizi çalışma grubunun oluşturulması,
Çalışma grubuna Risk Analiz Eğitimlerinin verilmesi,
Risk Analiz hazırlama formlarının verilmesi,
İşyeri Risk Analizlerinin hazırlanması,
İlerleyen aşamada revizyonların yapılmasıdır.

3. İşverenin Yükümlülüğü

(1) İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
(2) Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması; işverenin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasıyükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
(3) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere risk değerlendirmesi ile ilgili ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin eder.
4.Risk Değerlendirmesi Ekibi

(1) Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi aşağıdakilerden oluşur.
a) İşveren veya işveren vekili.
b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
c) İşyerindeki çalışan temsilcileri
ç) İşyerindeki destek elemanları.
d) İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar.

(2) İşveren, ihtiyaç duyulduğunda bu ekibe destek olmak üzere işyeri dışındaki kişi ve kuruluşlardan hizmet alabilir.
(3) Risk değerlendirmesi çalışmalarının koordinasyonu işveren veya işveren tarafından ekip içinden görevlendirilen bir kişi tarafından da sağlanabilir.
(4) İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.
(5) Risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişiler işveren tarafından sağlanan bilgi ve belgeleri korur ve gizli tutar.